Drasko

По први пут у историји: Сви бањалучки основци добиће бесплатне уџбенике

По први пут у историји, сви основци из Бање Луке добиће бесплатне уџбенике.

Градоначелник Драшко Станивуковић потписао је данас Уговор о набавци уџбеника за ученике од 3. до 9. разреда, тако да ће све школе већ од 3. до 12. августа добити комплете уџбеника које ће подијелити ученицима до почетка школске године.

Како је навео, Уговор са банкарском гаранцијом почетком наредне седмице биће упућен у Источно Сарајево како би га потписали представници ЈП  „Завод за уџбенике и наставна средства“, који је изабран као најповољнији понуђач на тендеру.

Како би се утврдио план подјеле по школама – градоначелник је данас одржао и састанак са директорима основних школа.

– Родитељи, не купујте уџбенике, Град је то урадио за вас. Преко 11.500 ученика добиће бесплатне уџбенике – поручио је градоначелник.

Нагласио је да ће на овај начин бити обезбијеђене значајне уштеде за кућне буџете грађана, чак за више од 400 КМ за породице које имају троје основаца.

-Уштедама које смо направили у Градској управи, грађани осјете уштеде у својим кућним буџетима – казао је градоначелник и позвао је републичке власти да исто ураде и на нивоу Републике Српске.

Како је истакао, овај програм, вриједан 1,5 милиона КМ, реализован је само након седам мјесеци.

-Данас можемо да кажемо родитељима да не купују уџбенике, пензионерима да већ од сутра могу да купе повољније мјесечнe картe за јавни превоз – рекао је он и најавио нове пројекте у области образовања у складу са ингеренцијама Града, попут градње игралишта, спортских терена, али и реформе приватних вртића.

Биће промијењена и досадашња пракса обиласка школа поводом почетка школске године, па ће тако посебан акценaт бити стављен на сеоске и приградске школе.

Директорица Основне школе „Свети Ћирило и Методије“ из Писквице Олгица Тешић казала је да је ријеч о храбром пројекту који су реализовали градоначелник и његов тим.

– Као просвјетни радник и мајка сретна сам што ћу моћи родитељима рећи да не морају бринути како ће за своју дјецу набавити уџбенике – казала је она.

Додала је да је ово један подстрек за будућност младих.

-Хвала градоначелнику и његовом тиму што су препознали шта је најбитније у овом граду, а то су наша дјеца. Они су наша будућност и ако њима посветимо довољну пажњу њихови родитељи ће бити задовољни и неће одлазити из овог града – истакла је она.

Како је казала, нова градска администрација препознала је и проблеме руралних школа, наводећи да је конкретно ријешен велики проблем гријања који је имала школа на чијем је челу.