Drasko

Честитка поводом јеврејског празника Песаха

Поводом наступајућег јеврејског празника Песаха упућујем искрене честитике предсједнику Израела, Исаку Херцогу, предсједнику израелске Владе, Бењамину Нетањахуу и градоначелнику Модина, мом пријатељу Хаиму Бибасу.

Свим припадницима јеврејске заједнице у Републици Српској и БиХ најсрдачније честитам велики јеврејски празник Песах, са жељом да сјећање на дане ослобођења Јевреја из египатског ропства донесе духовни мир и радост у ваша срца и ваше домове поводом предстојећих празничних дана. Желим вам да овај празник наде и спасења проведете са својим породицама у добром здрављу, миру и благостању.

Историја и култура српског народа проткана је богатом културом и традицијом јеврејске заједнице у нашој земљи. Духовна снага Јевреја узидана је у темеље европске цивилизације и српске културе. Срби и Јевреји живе заједно као пријатељи вијековима на овим просторима и повезани смо нераскидивим везама заједничког страдања и борбе за слободу наших народа. Искрено се надам да ћемо наставити да градимо бољу будућност и бољи живот за српски и јеврејски народ у Републици Српској и да ће нам овај празник дати нову снагу за још веће разумијевање и узајамно поштовање наших народа у Републици Српској. Бања Лука је од памтивијека његовала вриједности јеврејског народа, а отварањем Јеврејског културног центра обновљене су могућности за унапређење живота и рада јеврејске заједнице. Вјерујем да ћемо на том путу наставити да развијамо заједничке вриједности и у времену када се цијели свијет налази пред великим изазовима и да ћемо заједничким напорима радити на сталном напретку наше Републике Српске.

Још једном вам честитам празник слободе као темељне људске вриједности за коју смо се више пута борили и изборили као страдалнички народи у протеклим временима.